Awas.!12 Foto Ini Akan Buat Anda Meremang, Yang Kuat Semangat Sahaja Boleh Lihat Foto-Foto Ini!

Awas.!12 Foto Ini Akan Buat Anda Meremang, Yang Kuat Semangat Sahaja Boleh Lihat Foto-Foto Ini!

Dalam keseharian, kita sering sekali mengalami kejadian yang menyakitkan, seperti misalnya tak sengaja tertusuk paku atau jarum, atau melihat kulit yang terlalu kering sampai-sampai mengelupas parah.

Walau kita tidak merasakan ataupun mengalami secara langsung, pasti kita juga akan ikut merasa ngilu dan perih jika kita melihat orang lain mengalami kejadian seperti itu.

Hal ini disebabkan rasa empati orang terhadap orang lain yang mungkin merasakan hal tidak mengenakan tersebut.

Lalu, seperti apa saja sih foto yang bisa bikin ngilu dan perih tersebut?

Melansir dari laman BuzzFeed, berikut ini daftar foto-foto yang bisa bikin ngilu dan perih tersebut:

1. Duh, hidungnya…

2. Hair extension kenapa dipasang di mata?

Kok malah jadi ngeri ya…
3. Jadi pingin teriak histeris melihat bulu mata dibeginikan.

4. Lihat efek yang ditimbulkan dari tanaman ini pada tangan orang yang membawanya.

5. Jangan sampai hal ini terjadi atau berulang dan menimpa orang lain.

6. Duh, kuku jempolnya.

7. Iya, ini cuma tangan sih.

Tapi melihatnya kok juga ngeri ya.
8. Aduuh!

9. Syok melihatnya!

10. Kalau menemukan hal semacam ini di atas tempat tidur, siapa yang tidak histeris?

11. Nggak sampai hati melihatnya.

12. Menentukan siapa yang terkuat dari jari kakinya.

Sumber: Berneoviral

Viral!! Dikecam Main ‘Mobile Legend’ Sebelum Akad Nikah, Kakak Ipar Tampil Jelaskan Perangai Sebenar Lelaki Ini

Viral!! Dikecam Main ‘Mobile Legend’ Sebelum Akad Nikah, Kakak Ipar Tampil Jelaskan Perangai Sebenar Lelaki Ini


Sebelum ini  telah tular dua keping foto yang menunjukkan seorang lelaki yang berpakaian baju melayu lengkap serta bersongkok yang menunggu masa untuk majlis akad nikahnya sedang leka bermain permainan dalam talian Mobile Legend menerusi telefon pintarnya.

Gambar itu juga telah dimuat naik oleh laman rasmi Siakap Keli sendiri dan mendapat lebih 8,000 perkongsian dan 30,000 ‘Like’ menjadikan gambar tersebut antara yang paling ‘hangat di pasaran’ semalam.

Pelbagai komen yang telah dilontarkan oleh netizen mengenai gambar tersebut. Ada positif, tak kurang juga ada yang melemparkan komen-komen yang negatif. Sejujurnya niat Siakap keli memuatnaik gambar tersebut kerana kejadian itu ‘rare’ dan tidak berniat untuk mengaibkan lelaki tersebut.

Namun, selepas beberapa ketika gambar itu dimuatnaik, muncul satu pengguna Facebook, Gincu Merah yang juga pengikut Siakap Keli yang mengaku kakak ipar kepada lelaki berkenaan berkata adik iparnya itu tidak seperti apa yang dikecam netizen.

Beliau seorang graduan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang kini membuka sebuah restoran kerana sukar untuk mencari pekerjaan ketika ini. Kaka iparnya juga mengatakan, beliau sendiri yang menjadi chef di restoran tersebut dan dibantu oleh emaknya sendiri.

Lelaki itu juga dikatakan seorang yang rajin dan selalu membantu keluarga membuat kerja-kerja di dapur dan mengemas rumah.

Berikut adalah komen yang diturunkan oleh pemilik Facebook Gincu Merah.

Nie adik ipar aku ni. Mungkin akad nikah jer main game. Tapi dia x la seperti yg korang sangkakan. Dia anak sulung dr 2 beradik sgt bertanggungjawab. Grad UKM. Susah dpt keje bukak restoran dia la chef. Mak dia tlg ambikkan order. 

Esok pagi lepas kenduri pergi belakang rumah aku tolong sapu sampah2 yg berselerak kt belakang rumah tu. Lepas ty tgh hr duduk bersila kt dapur tolong mak aku koyak bawang ambikkan serai kat tanah tu haa nak buat sup tulang utk family aku seiisi keluarga. Jangan tau kecam jee tauuuu. hihi


Sumber: Siakapkeli.my

Artikel berkaitan: Viral!! Dikecam Main ‘Mobile Legend’ Sebelum Akad Nikah, Kakak Ipar Tampil Jelaskan Perangai Sebenar Lelaki Ini

10 Hero Mobile Legends Ini Ternyata Memiliki Cerita yang Saling Berhubungan!

Tahu tak kalau hero dalam Mobile Legends memiliki cerita-cerita yang berhubungan? Ini dia, 10 Hero yang memiliki cerita saling berhubungan dalam Mobile Legends.

Dibalik keseruan bermain Mobile Legends, ternyata ada banyak sekali hero dengan kisah atau loreyang sangat menarik untuk dibaca dan dipahami. Namun, apakah kamu tahu kalau ternyata ada beberapa heroyang kisahnya saling berhubungan satu sama lain?

Akan ada total sepuluh hero Mobile Legends yang memiliki latar belakang cerita yang saling berkaitan, dan kali ini kita akan membahas cerita dan latar belakang mereka. Yuk langsung aja kita baca artikel tentang hero Mobile Legends yang saling berhubungan!

1 Saber dan Alpha

Mobile Legends

Untuk pasangan pertama dari list hero Mobile Legends yang saling berhubungan ada duo cyborg masa depan Saber dan Alpha! Saber adalah seorang cybrog yang diciptakan dengan menggabungkan seratus DNA ahli pedang. Sementara Alpha adalah senjata dengan menggabungkan manusia dan meteorolite luar angkasa.

Kedua hero ini merupakan kreasi dari seorang profesor gila yang berada di lab 1718. Keduanya diciptakan dengan tujuan untuk dijadikan senjata biologis guna mencapai tujuan tertentu!

Mobile Legends

Bisa dibilang Saber adalah kakak dari Alpha karena Saber diciptakan terlebih dahulu. Kemudian setelah Saber memutuskan untuk pergi karena ingin mencari lawan yang sebanding dengannya, diciptakanlah Alpha untuk menggantikan Saber.

Namun, Alpha tidak ingin menuruti kemauan dari penciptanya, dan dia memutuskan untuk melawan. Dalam proses perlawanan itu Saber datang untuk membantu adiknya kabur dari laboratorium dengan membelah ruang dan waktu untuk membuat jalan menuju land of dawn. Dari situ dimulailah petualangan adik beradik ini dimulai!

2. Valir dan Gord

Mobile Legends

Sumber: Dunia Games

Beberapa waktu lalu, kita sudah dikejutkan dengan kemunculan seorang hero baru, yaitu Valir sang api yang sangat over power dan tidak logis. Namun, apakah kamu tahu kalau Valir dulunya adalah murid dari Gord?

Dikisahkan bahwa di gurun barat terdapat sebuah negeri yang kaya juga sangat indah, dari sanalah Valir berasal. Semenjak kecil Valir sudah menunjukkan kemampuannya untuk mengendalikan kekuatan arcane dengan mudah. Sebagai salah satu sesepuh di daerah tersebut, tentu saja Gord merasa tertarik dengan Valir dan memutuskan untuk mengangatnya sebagai murid.

Mobile Legends

Sumber: Future Game Release

Gord memutuskan untuk mengajarkan Valir hal paling rahasia dari ilmu arcane, namun tanpa dia sadari Gord telah melakukan sebuah kesalahan fatal. Valir yang sekarang telah dipenuhi oleh rasa ingin tahu mencoba untuk menggabungkan kekuatan barunya dengan sumber energi tempat kelahirannya dan hal ini membuat tubuhnya langsung dipenuhi oleh aura negatif.

Gord yang melihat eksperimen muridnya tersebut tidak bisa tinggal diam dan langsung mencoba untuk menghentikan muridnya. Pertarungan antar kedua kekuatan besar akhirnya tidak bisa dihindari.

Akibat dari kekuatan Gord dan Valir yang sangat besar, lebih dari separuh negeri tersebut hangus terbakar oleh ilmu sihir. Gord yang kalah dalam pertarungan tersebut semakin merasa tidak puas, karena kekuatan muridnya ternyata jauh melebihi dirinya. Setelah insiden tersebut, Gord menciptakan sebuah alat terbang untuk mencari murid baru yang pantas untuk menerima ajaran arcane dari dirinya.
3.Lancelot dan Odette

Mobile Legends

Sumber: Jalan Tikus

Jika kita mengenal kisah romantis Romeo and Juliet karangan Shakespeare, maka Mobile Legendsjuga memiliki kisah cinta romantisnya sendiri yaitu Lancelot dan Odette yang akan menjadi lore ketiga dari daftar hero Mobile Legends yang saling berhubungan!
Lancelot merupakan seorang ahli pedang dari keluarga Baroque. Karena memiliki kemampuan yang tidak tertandingi dalam berpedang, Lancelot selalu mendapat pujian yang membuat dirinya menjadi sangat arogan.

Puncak dari kearogannya adalah saat dia mencoba menghadang suku yang menyerang keluarganya dalam keadaan mabuk. Walaupun dia merasa yakin dapat memenangkan pertarungan tersebut, Lancelot justru berhasil di kalahkan oleh suku tersebut.

Mobile Legends

Sumber: Spout360

Rasa arogan tersebut baru mulai menghilang setelah Lancelot bertemu dengan Putri Odette, sang penjaga dari Swan Lake yang disebut sebagai jelmaan Dewi dalam bentuk manusia. Walaupun dirinya memiliki kemampuan bermain pedang yang sangat tinggi, Odette juga dapat mengendalikan sihir tingkat tinggi dengan mudah.

Walaupun keduanya sangat jenius dalam hal sihir dan bemain pedang, mereka sama-sama merasa kesepian ditengah pujian yang selalu diterima. Hal inilah yang membuat keduanya saling jatuh cinta satu sama lain. Sekarang, Odette berhasil membuat Lancelot menjadi lebih rendah diri, dan Lancelot juga selalu menemani Odette disaat dirinya merasa kesepian.

4.Franco dan Bane

Mobile Legends

Sumber: Mobile Legends

Setelah membahas tentang hubungan asmara antara Lancelot dan Odette, kini giliran kita membahas perseteruan antara sang bajak laut melawan monster penguasa lautan, Franco dan Bane!

Mobile Legends

Sumber: Ryuu Blogger

Kisah keduanya bermula saat kebangkitan Bane dari kematiannya. Setelah berubah menjadi monster laut, Bane kembali menguasai lautan dan mengusik tempat tinggal Franco.

Franco dan para pejuang lainnya memutuskan untuk mencari Bane, agar ketenangan dan kedamaian kembali dirasakan oleh mereka yang mengarungi lautan. Namun, hal tersebut ternyata tidak semudah perkiraan mereka, karena Bane adalah seorang raja bajak laut sebelum kematiannya.

Pada saat dirinya masih dikenal sebagai raja bajak laut, Bane dikenal sebagai orang yang sangat kejam. Beberapa puluh tahun kemudian, Bane beserta Black Pearl, kapal yang dia gunakan, bangkit dari dasar laut dan kembali memegang gelar sebagai penguasa lautan. Hal inilah yang membuat perseteruan antara Franco dan Bane terjadi!

5. Argus dan Rafaela

Mobile Legends

Sumber: Future Game Release

Daftar terakhir atau kelima yang ada pada list hero Mobile Legends yang saling berhubungan adalah Argus dan Rafaela. Menurut cerita yang ada, dikisahkan bahwa kedua hero ini awal mulanya adalah malaikat yang turun dari surga ke land of dawn.

Keduanya memiliki tugas serta tujuan masing-masing tentang apa yang harus mereka lakukan di land of dawn. Dikarenakan peperangan terus melanda land of dawn maka tugas dari kedua malaikat ini adalah mengalahkan kejahatan untuk Argus dan menghapuskan kesengsaraan untuk Rafaela.

Mobile Legends

Sumber: Kampung Wallpaper

Malaikat pun tidak bisa lolos dari jerat keinginan duniawi. Argus yang telah melalui banyak sekali pertarungan selama berada di land of dawn menjadi terobsesi akan kekuatan, dan mencoba untuk mendapatkan kekuatan lebih.

Suatu waktu pada saat Argus sedang bertempur, dia mendengarkan bisikan dari mahluk purba jahat. Hal ini membuat Argus menghancurkan segel dan menggunakanblazing demonic bladehingga dia menjadi seperti sekarang ini.

Mengetahui hal ini, Rafaela dengan segala kekuatan yang dia miliki mencoba untuk mencegah kegilaan dan kekacauan yang disebabkan oleh Argus serta mencoba mengembalikan kedamaian dari land of dawn yang sudah lama hilang!

Sumber: duniaku.net

20 Gambar Menguji Bahawa Anda Thalassophobia  Ataupun Tidak..No 14 Tu Ramai Yang  Give Up!!

20 Gambar Menguji Bahawa Anda Thalassophobia  Ataupun Tidak..No 14 Tu Ramai Yang  Give Up!!

Jika ditanya kamu mahu bercuti kemana? Pasti ramai akan cakap hendak lepak di pantai mandi manda dan berpiknik. Ya, pantai dan laut selama ini selalu menjadi destinasi pilihan orang ramai. Pasir putih dengan air yang jernih dan udara sepoi-sepoi mampu menenangkan pemikiran seseorang. Namun feeling  bermain air itu adalah sesuatu yang susah dirasai oleh seorang thalassophobia. Apa ye thalassophobia itu?

Thalassophobia adalah ketakutan berlebih terhadap laut dalam termasuk ombak dan haiwan-haiwan yang ada di dalamnya. Dalam ni terdapat 20 gambar untuk menguji bahawa anda adalah seorang thalassophobia ataupun tidak. Jom kita cuba.

1. Itu cuma kaki seorang penyelam .
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

2. Takut melihat penyelam itu?
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

3. Lubang di lautan dalam?
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

4. Arrgghh, tutup mata deh.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

5. Nampak comel, tapi bagi thalassophobia ini seperti bencana.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

6. Seram sejuk di lautan.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

7. Ubur-ubur saja boleh berubah jadi raksasa menakutkan untuk para thalassophobia.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

8. Itu cuma rumpai laut.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

9. Indah dan seram serentak.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

10. Pekerjaan seorang teknikal kapal memang berisiko.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

11. Kaki feeling lain macam je…
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

12. Ini normal bagi peminat surfing tapi tidak bagi orang thalassophobia.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

13. Kerusi di lautan dalam.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

14. Idak le teman nak nyelam.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

15. Patung bawah tanah pun kelihatan menakutkan jadinya.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

16. Perhatian penyelam ini hebat sangat.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

17. Bagi thalassophobia pekerjaan yang berhubungan dengan laut itu
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

18. Dah nak habis dah.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

19. Karang-karang di lautan itu indah ya?
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

20. Bangkai pesawat dalam laut baisa jadi mimpi buruk bagi orang thalassophobia.
Jangan Lihat 20 Foto Ini Kalau Kamu Penderita Thalassophobia!

Sumber: hype.idntimes.com

9 Benda Pelik Ini Hanya Ada Di Jepun Sahaja…!! No. 5 Tu Kalau Ada Di Malaysia Mesti Ramai Nak Kan?Haha..

9 Benda Pelik Ini Hanya Ada Di Jepun Sahaja…!! No. 5 Tu Kalau Ada Di Malaysia Memang Ramai Nak Kan?Haha..

Jepun memang terkenal dengan perkara pelik. Bukan sahaja pelik, tapi kadang-kadang tak boleh terima akal. Mengarut sangat!

Kami senaraikan beberapa perkara pelik yang dapat dilihat di Jepun sahaja, memand tiada di negara lain.












7. Pinggul wanita disana lain dari yang lain

Wanita Jepun biasanya tidak mempunyai bentuk badan dan tiada pinggul. Jadi, untuk nampak menarik, mereka akan letakkan sesuatu pada pinggul mereka.




Sumber: gempakviral16

Pembantu Rumah di Rumah Mewah Ini Mati Secara Aneh! Pemilik Rumah Bergegas Melihat CCTV Dan Tak Disangka Menyaksikan “Sesuatu” yang Mengejutkan !!

Ada banyak orang kaya paling suka membelanjakan wangnya berinvestasi di real estate, membeli vila di setiap kota, agar praktis dan nyaman jika suatu hari nanti ingin pindah.

Namun, karena ini rumah atau vila-vila yang dibeli itu kemudian umumnya hanya untuk disewakan atau menjadi sarang nyamuk. Kemudian orang-orang kaya itu mengeluarkan wang lagi untuk membayar seorang pembantu sebagai housekeeping. Pekerja ini tinggal di dalamnya bertugas menjaga dan merawat rumah/vila mereka.

Pekerjaan seperti ini sebenarnya cukup umum di berbagai negara, dan banyak orang yang menganggap itu adalah pekerjaan yang seronok dan santai. Bahkan boleh tinggal secara percuma di vila mewah, digaji lagi, jadi mau cari dimana lagi pekerjaan yang begitu nyaman.

Namun, baru-baru ini di China, terjadi satu kes kematian aneh di rumah mewah tak berpenghuni dan seketika menggegarkan masyarakat setelah terbongkar melalui kamera CCTV.

Kematian tersebut terjadi di sebuah rumah mewah di Foshan, provinsi Guangdong, China.

Pemiliknya adalah sepasang suami isteri yang telah berimigrasi ke Amerika Serikat beberapa tahun yang lalu. Namun mereka merasa sayang menjual vila mewah yang memiliki panorama danau pribadi itu.

Jadi, pasangan kaya ini pun mengupah seorang pembantu sebagai housekeeping yang bertugas menjaga, merawat dan membersihkan vila.

Pemiliknya terkadang akan menelepon ke vila menanyakan tentang keadaan pembantu dan sebagainya. Namun, beberapa waktu lalu, sang pemilik vila menelepon berulang kali, tapi tidak ada yang mengangkat teleponnya.

Lalu mereka menyuruh anak perempuannya pulang ke vila itu untuk memeriksanya. Tak disangka begitu masuk ke dalam vila tersebut, ia melihat sesosok mayat yang mengambang di atas danau buatan di dalam vila.

Polis pun segera meluncur ke TKP, dan memastikan bahwa korban adalah asisten rumah tangga di vila itu !

Untuk mengklarifikasi kes kematian yang aneh itu, pemilik vila itu akhirnya pulang ke vilanya, kemudian mengambil monitor CCTV, dan melihat pemandangan yang mengejutkan.

Pembantu rumah itu berpakaian warna merah yang awalnya terlihat santai sedang menyapu dan memberi makan ikan di kolam itu.

Tiba-tiba entah kenapa jatuh ke dalam kolam, tampak jelas terlihat pembantu itu merontah-ronta di dalam air, dan beberapa menit kemudian, ia pun tewas tenggelam di dalam danau.

Menurut penuturan tetangga, kolam sedalam 2 meter itu digali oleh beberapa tukang yang disewa pemilik vila.

Jika tinggi badan lebih pendek, dan tidak bisa berenang, kemungkinan besar memang akan mati tenggelam.

Saat ini polis setempat sedang mendalami kes tersebut, kemungkinan pemilik vila harus harus bertanggung jawab secara perdata kepada keluarga korban.

Sumber : berneoviral.com

7 Jambatan paling Unik dan Kreatif !! No 5 paling win oii !!

Jambatan biasanya dibina untuk memudahkan manusia menuju ke suatu lokasi merentangi sungai, jalan dan lain-lain tanpa perlu melalui pusingan yang lebih jauh jaraknya. Kini, seiring dengan perkembangan teknologi dan pemodenan zaman, fungsi jambatan juga sudah berubah. Para arkitek bersaing untuk mewujudkan reka bentuk dan fungsi jambatan yang unik dan kreatif.

jambatan unik kreatif di seluruh dunia jambatan

Disebabkan rekaan yang luar biasa, jambatan-jambatan berikut juga telah menjadi daya tarikan pelancong untuk melihat sendiri binaan ini dengan lebih dekat. Kami kongsikan 7 jambatan aneh yang boleh anda lawati jika berkunjung ke negara-negara ini:

1. Moses Bridge, Belanda

jambatan unik kreatif di seluruh dunia jambatan membelah sungai inspirasi nabi musa 2
Diinspirasikan daripada kisah Nabi Musa yang mampu membelah lautan, kerajaan Belanda telah mencipta jambatan yang unik ini. Kebiasaannya jambatan berada di atas sungai, namun jambatan yang terletak di Halsteren ini berada selari dengan permukaan sungai. Anda pasti akan teruja melintasi jambatan yang ‘membelah’ sungai.

jambatan unik kreatif di seluruh dunia jambatan membelah sungai inspirasi nabi musa

Material yang digunakan untuk membina jambatan ini ialah kayu accoya iaitu sejenis kayu khusus yang kalis air dan disaluti kerajang. Anda tidak perlu risau sekiranya air di kiri dan kanan jambatan melimpah kerana terdapat pam khas yang dapat menyesuaikan ketinggian sungai. Jambatan ini menjadi destinasi kegemaran pelancong yang berkunjung ke kompleks Fort de Rouvere di Belanda.

2. Zhangjiajie Glass Bridge, China

jambatan kaca zhangjiajie

Jika anda sukakan adrenalin, anda harus pergi ke China untuk melihat jambatan ini! Anda boleh menguji keberanian dengan berjalan di atas jambatan kaca yang menghubungkan dua tebing ini. Disebabkan lantainya yang diperbuat menggunakan kaca, anda dapat melihat pemandangan menggayatkan di bawah kaki secara langsung.

jambatan unik kreatif di seluruh dunia jambatan kaca zhangjiangjie china

Mula dibuka sejak Ogos 2016, jambatan kaca di Zhangjiajie ini berjaya menarik ribuan pelancong ke sini. Dibina sepanjang 430 meter dengan lebar 6 meter dan berketinggian 300 meter dari permukaan tanah, jambatan yang dibangunkan oleh Haim Dotan iaitu seorang arkitek dari Israel ini boleh menampung sehingga 800 orang pada satu-satu masa.

3. Jambatan Akar, India

jambatan unik kreatif di seluruh dunia jambatan akar india

Siapa sangka, di sebuah perkampungan kecil bernama Cherrapunji yang terletak di India, terdapat sebuah jambatan yang menakjubkan. Ia terhasil daripada akar pokok Ficus elastica iaitu sejenis pokok getah.

Kadar hujan yang tinggi menyebabkan banyak aliran air terbentuk di kampung ini. Ini memberikan idea kepada penduduk tempatan untuk membina jambatan dari satu lokasi ke lokasi yang lain. Mereka kemudian menggunakan kaedah istimewa suku Khasi dalam pembinaan jambatan semula jadi ini. Walaupun terhasil daripada akar pokok, ia cukup kuat untuk menampung sehingga 50 orang di atasnya.

4. Mur Island Bridge, Austria

jambatan unik kreatif di seluruh dunia mur island austria 2

Jika jambatan itu biasanya digunakan semata-mata untuk menyeberangi jalan, lain pula kisahnya dengan jambatan yang membahagi Sungai Mur di Austria ini. Di tengah-tengah jambatan ini anda boleh menemui satu lokasi istimewa untuk berjemur, minum kopi, menonton teater terbuka dan juga membawa anak anda bermain di kawasan permainan khusus untuk kanak-kanak.

Jambatan unik yang direka oleh arkitek dari New York, Vito Acconci ini berjaya menjadi tarikan pelancong yang datang ke pulau Aiola di Austria.

5. Animal Bridge, Canada

jambatan unik kreatif di seluruh dunia banff taman negara jambatan haiwan liar

Kebiasaannya jambatan dibina untuk kegunaan manusia, namun jambatan yang terletak di Taman Negara Banff, Kanada ini dibina khusus untuk makhluk lain. Jambatan pejalan kaki yang dibina spesifik untuk binatang liar di taman negara tersebut bertujuan untuk mengurangkan risiko haiwan dilanggar kenderaan di atas jalan raya. Idea pembinaan jambatan seumpama ini bermula di Perancis pada tahun 1950-an. Kini, banyak negara telah menggunapakai idea yang sama untuk memelihara keselamatan haiwan di negara masing-masing.

6. Rolling Bridge, England

jambatan unik kreatif di seluruh dunia rolling bridge london

Tahukah anda terdapat sebuah jambatan di England yang boleh digulung seperti permaidani? Jambatan unik yang direka oleh arkitek British, Thomas Heatherwick ini mula dibuka kepada orang ramai sejak tahun 2004. Jambatan gulung ini dibina merentasi Grand Union Canal, Paddington Basin di London.

Saiz jambatan ini tidaklah terlalu besar kerana ia hanya digunakan oleh pejalan kaki. Pada setiap tengah hari Rabu, Jumaat dan Sabtu, jambatan sepanjang 12 meter ini akan bergulung untuk memberi laluan kepada pengguna di situ.

7. Magdeburg Water Bridge, Jerman

jambatan magdeburg german

Selain jambatan istimewa di Kanada untuk haiwan liar, di Jerman pula ada jambatan khusus untuk bot dan pengangkutan air. Magdeburg Water Bridge (Kanalbrücke Magdeburg) adalah jambatan yang dibina untuk memudahkan kapal yang ingin menyeberang ke Sungai Elbe. Jika sebelum ini kesemua kapal perlu bergerak sejauh 12 kilometer, kini masa perjalanan dipendekkan dengan adanya jambatan ini.

akueduk jambatan unik kreatif di seluruh dunia magdeburg jerman

Pembinaan jambatan ini telah bermula seawal 1930-an lagi. Walau bagaimanapun, setelah tercetusnya Perang Dunia Kedua, pembangunan itu dihentikan sehinggalah tahun 1997. Akhirnya, akueduk yang menelan belanja €501 juta ini berjaya dibuka pada tahun 2003.

Sumber : aluminasi.com

4 Penjara paling Kejam dan Ganas di Dunia !!

Penjara bukanlah tempat untuk bersuka ria, sudah pastinya ia menyeksakan jiwa dan fizikal. Namun, walaupun banduan adalah pelaku jenaya, namun kebanyakan penjara memberikan layanan berperikemanusian kepada mereka.

Walaupun begitu, terdapat sebilangan kecil penjara yang melayan banduan lebih teruk daripada binatang.

iluminasi.com kongsikan 4 penjara paling ganas dan kejam di dunia.

4 . Penjara Newgate

penjara newgate penjara paling kejam dan ganas di dunia
London merupakan lokasi kepada beberapa penjara ganas yang terkenal, antaranya adalah Penjara Newgate. Ia tersangat ganas sehinggakan pada satu masa orang yang melalui penjara ini dapat menghidu bau busuk akibat kesengsaraan dari penjara ini.

Pada tahun 1750, 11 individu ditugaskan untuk membasuh dinding penjara ini dan 7 daripada mereka telah dijangkiti penyakit ketika bekerja di penjara itu.

Namun, dalaman penjara ini lebih menyeramkan. Penjara ini dibina khas untuk penjenayah paling berbahaya di London, termasuklah pembunuh bersiri, pembunuh upahan dan perompak.

penjara newgate penjara paling kejam dan ganas di dunia 2

Ramai di antara mereka yang ditahan di sini sehingga dihukum mati membuatkan penduduk tempatan menggelarkan ia sebagai pintu ke neraka.

Lantai penjara ini juga dipenuhi dengan pepjiat dan lipas sehinggakan pelawat terpijak serangga-serangga ini.

Penjara Newgate juga merupakan tempat yang penuh dengan kekejaman dan korupsi membuatkan banduan mati lebih awal daripada perbicaraan. Pengawal-pengawal di sini terkenal dengan mendera dan memukul banduan, melainkan jika ahli keluarga membayar wang perlindungan.

3. Bastille

bastille penjara paling kejam dan ganas di dunia

Disebabkan Penjara Bastille terlalu kejam, ia membuatkan Perancis mempunyai cuti umum untuk meraikan kemusnahan “penjara” ini. Bastille merupakan kubu yang menjaga pintu-pintu kota Paris.

Namun, ia diubah menjadi penjara dan hanya sebilangan kecil sahaja yang ditahan di sini. Ia dianggap sebagai lokasi pengasingan dan penyeksaan bagi penduduk tempatan.

Sel-sel di sini sangat kecil dan gelap, dan banduan-banduan akan dihantar turun ke dalamnya menggunakan tali iaitu satu-satunya jalan masuk ke penjara ini.

bastille penjara paling kejam dan ganas di dunia 2

Keluarga-keluarga bangsawan menggunakan penjara ini untuk secara rahsia memasukkan musuh-musuh mereka ke dalam penjara ini dan tidak dibebaskan sampai bila-bila.

Terdapat desas-desus mengatakan ada penduduk tempatan yang hilang pada waktu malam dan ditahan secara senyap di penjara ini.

Malah, lelaki yang memakai topeng besi itu bukanlah watak fiksyen, tetapi benar. Dia dipenjarakan selama 34 tahun dan identitinya disembunyikan menggunakan topeng besi.

Identitinya tidak diketahui namun ramai yang tahu dia dipenjarakan di Bastille.

2. Pelabuhan Macquarie

pelabuhan macquarie penjara paling kejam dan ganas di dunia 3

Empayar Inggeris menggunakan jajahan koloni dengan sebaik-baiknya. Ia merupakan perkampungan yang digunakan untuk membuang banduan dan memisahkan mereka daripada populasi awam.

Penjara ini terletak di kawasan terpencil biasanya di pulau-pulau atau wilayah koloni yang jauh. Secara realistiknya, kebanyakan daripada penjara-penjara ganas dalam sejarah adalah penjara seperti ini.

pelabuhan macquarie penjara paling kejam dan ganas di dunia

Mereka yang dihantar ke penjara ini diberikan kerja buruh yang berat yang mampu memperluaskan empayar mereka. Namun, kerja-kerja ini sebenarnya tidak termasuk dalam hukuman mereka.

Pelabuhan Macquarie yang terletak di Tasmania, Australia ini merupakan penjara yang sangat ditakuti oleh banduan yang dihantar ke luar negara. Ia merupakan penjara paling kejam di Tasmania.

pelabuhan macquarie penjara paling kejam dan ganas di dunia 4

Kem ini dibuka pada tahun 1822 dan selama 11 tahun, banduan dipenjarakan di sini dalam keadaan yang sangat kejam. Pulau ini terlalu sesak dengan banduan dan dianggap sebagai hina kerana banduan tidak diberikan makanan secukupnya.

Disebabkan terlalu sesak, banduan-banduan terpaksa tidur berdiri. Ia membuatkan seorang banduan menikam banduan lain sehingga mati dan berharap akan dihukum mati kerana lebih sanggup mati daripada tinggal di situ.

Ramai yang cuba untuk lari daripada penjara ini disebabkan hukuman sebat yang dahsyat serta kerja buruh yang sangat teruk.

pelabuhan macquarie penjara paling kejam dan ganas di dunia 2

Lelaki bernama Alexander Pearce pernah melarikan diri bersama 7 yang lain, namun berhadapan dengan masalah kelaparan.

7 yang lain sama ada menyerah diri atau mati, hingga meninggalkan Alexander keseorangan. Ada yang mengatakan Alexander membunuh yang lain dan memakan daging mereka, namun akhirnya dia ditangkap dan dihukum mati.

1. Penjara Urga

penjara urga penjara paling kejam dan ganas di dunia 2

Mongolia digambarkan seolah-olah memang tempat yang kejam dari dulu lagi. Bermula tahun 1920, dunia barat mendapat gambaran buat kali pertama mengenai kehidupan banduan di Mongolia.

Penjenayah yang melakukan kesalahan berat di Mongolia berhadapan dengan hukuman kurung dalam kotak kecil.

penjara urga penjara paling kejam dan ganas di dunia

Kotak tersebut tersangatlah kecil, seolah-olah saiz keranda dan diletakkan di dalam penjara bawah tanah. “Penjara” ini sangat mudah untuk dihasilkan. Selain daripada jarang diberi makan yang mana diberikan melalui lubang kecil, banduan biasanya diabaikan.

penjara urga penjara paling kejam dan ganas di dunia 3

Ramai yang mati akibat keletihan pada musim panas, dan mati kesejukan pada musim sejuk, tanpa sesiapa pun ambil peduli.

Walaubagaimanapun, amalan ini telah diharamkan pada tahun 1920.

Sumber : iluminasi.com

15 Perkara Gila yang bole terdapat di Dubai. No 6 tuh biar betul ?

Dubai memang kota paling glamour di dunia. Maklum sih, hanya orang-orang kaya yang mampu tinggal di sana. Otomatis, gaya hidup orang kaya yang kelewat kaya ini agak sulit untuk dipahami oleh orang awam. Banyak perilaku warga Dubai yang terlihat aneh karena saking kayanya mereka. Bagi kita mungkin sulit menerima, buat apa sih membangun gedung sampai tembus ke awan? Bukannya repot ya bersihinnya.

Nggak usah deh heran dengan banyaknya gedung pencakar langit di Dubai sana. Banyak hal yang lebih pantas untuk bikin dahi kita berkerut, sampai geleng-geleng nggak percaya. Nah, Hipwee Travel kali ini bakal kasih tau 15 hal yang unik dari Dubai yang bikin kita mikir, “ada-ada aja Dubai ini…”

Pertama, Jeep di Dubai ya begini, ukurannya King Size. Hehehe. Kaya gabungan 2 jeep ya. Gokil emang…


jeep double via brightside.me

Orang kaya males kena macet ya begini, minta diangkut pake helikopter. Orang kaya terserah, bebaaaasss….


biar nggak kena macet via brightside.me

Di tempat lain ATM ya buat ambil uang. Kalau di Dubai, ATM ya buat ambil emas. Saking kaya rayanya nih…


ATM Emas dong via brightside.me

Karena sekedar mobil mewah saja tidak cukup. Mobil berlapis emas dong baru bisa dibilang ngehits…


mobil emas via brightside.me

Mobil patroli polisi di Dubai pun nggak sembarangan. Kamu bisa temukan merk Bentley, Ferrary sampai Lamborghini lho. Mewah!


mobil polisi via brightside.me

Karena memelihara kucing sudah terlalu biasa. Tak aneh kalau banyak warga Dubai memelihara cheetah, harimau dan singa. Duh, ngeri bener…


pelihara chetah via brightside.me

Ini malah emak-emak ke warung ngobrol sambil bawa anak cheetah. Hehehe…


bawa cheetah via brightside.me

Bayangkan kalau pas lagi macet-macetan di jalan, ada sosok harimau tiba-tiba muncul di balik jendela?


ada harimau via brightside.me

Mimpi manusia untuk benar-benar terbang seperti superhero bisa diwujudkan di Dubai…


jetman di dubai via www.beritateknologi.com

Hiburan di Dubai begini nih. Jockey yang biasanya pakai kuda, eh ini pakai unta, dan yang naikin robot lagi…


pake robot loh via brightside.me

Buat kaum dhuafa dan pengangguran, silakan ambil makanan di sini aja. Gratis lho…


makanan gratis via brightside.me

Main tenis di atas gedung setinggi ini, ya cuma ada di Dubai. Jadi mikir, kalau bolanya jatuh gimana tuh?


tenisnya begini via brightside.me

Bagaimana kalau pemandangan di kamar hotelmu seperti ini? Seru banget ya…


ikan-ikannya lucu via brightside.me

Nggak cukup dengan mobil yang berlapis emas, makanan pun juga berlapis emas. Nggak tahu lagi deh perilaku orang kaya di Dubai


makanan berlapis emas via brightside.me

Terakhir, sukses dengan reklamasi berbentuk palm, Dubai membuat pulau buatan mewah berbentuk peta dunia. Glamour abis!


world archipelago via www.dailymail.co.uk

Jadi, mana yang menurutmu paling unik? Ya itu tadi, kelakuan orang kelewat kaya kadang terasa nggak masuk akal ya di pikiran orang awam. Tapi tetep, Dubai selalu menarik untuk dikunjungi.

Sumber : hipwee.com

CERITA TV MACAM MANA YA RAKYAT MALAYSIA SUKA TENGOK? 7 PERKARA MENGEJUTKAN DARIPADA SURVEY KAMI

CERITA TV MACAM MANA YA RAKYAT MALAYSIA SUKA TENGOK? 7 PERKARA MENGEJUTKAN DARIPADA SURVEY KAMI

 

Sekarang ni kalau nak tengok TV boleh main tunjuk je, berlambak-lambak pilihan untuk semua lapisan umur dan masyarakat — daripada drama Melayu, drama Korea, cerita superhero, filem pun ada. Yang ada anak-anak kecil tu pulak boleh bagi dorang tengok kartun.

Klik untuk tengok pilihan On Demand hanya di Astro.

Kawan kami kat Astro ada bagi macam-macam pilihan tak kiralah cerita jenis apa yang korang minat tengok kat On Demand. Korang boleh usha drama Indonesia Syurga Yang Tak Dirindukan 2, sekarang ni tengah hot! Peminat cerita Korea pulak boleh check out Strong Woman Dong Boon Soon.

Dan baru-baru ini kami kat SOSCILI dengan kerjasama Astro ada buat survey tentang tabiat rakyat Malaysia bila tengok TV, dan banyak penemuan yang buat kami ketawa terkekeh-kekeh. Antaranya ialah…

1. Ramai yang sanggup tahan lakonan yang kayu walaupun sangat annoying

Cuba taip “pelakon kayu” kat Google dan korang mungkin dapat…

Maaf kami tak berniat menyinggung perasan team #neelofattah, Google yang cakap. Tapi bila kami tanya orang ramai benda apa yang paling annoying dalam cerita TV, memang ini pilihan-pilihan yang tertinggi:

  1. Lakonan yang teruk (59%): Contohnya terlantar kat hospital tapi pakai bulu mata palsu
  2. Plot dan jalan cerita yang klise (56%): Contohnya basuh baju mesti jumpa kesan lipstik
  3. Skrip yang teruk (42%): Contohnya “Hello Dato’ macam mana dengan projek 8 juta kita tu?”

Pastu dapat hero dan heroin dapat tau yang dorang sebenarnya adik beradik (sound effect pinggan jatuh). Gambar dari FB Dilla Ismail.

Tapi yang menariknya bila kami tanya benda apa yang dorang sanggup tahan demi menonton drama faveret, jawapan paling tinggi adalah lakonan kayu pada 34%. #demiFattah

Benda annoying lain yang rakyat Malaysia tak suka adalah kena tunggu episod tiap minggu (31%). Ok la ada je yang prefer episod mingguan ni (sebab lagi excited, boleh sembang dengan member tiap-tiap minggu), tapi bagi yang tak sabar menunggu atau yang nak marathon bermusim-musim terus, bolehlah tengok Astro .

2. Sambil tengok TV pun ada yang tengok video dalam phone!

Ini caranya nak habiskan 10 musim Friends sekaligus.

Orang dulu-dulu pesan jangan menyanyi time tengah masak kalau tak nak dapat suami tua. Walaupun kami kat SOSCILI tidaklah menilai samada korang tua atau muda (miskin dan kaya, semua menyambut Hari Raya~~), tapi memang ada maknanya pepatah tu. Sebabnya kita ni boleh cepat leka bila buat banyak benda dalam satu masa.

Tapi oleh kerana itulah lumrah manusia, kami tanya top 3 benda-benda yang korang selalu buat sambil tengok cerita TV, dan ini tiga pilihan yang tertinggi:

  1. Scroll media sosial korang (82%)
  2. Main mesej (61%)
  3. Siapkan kerja (31%)

Gambar dari imgflip.com

Ok la benda-benda kat atas ni takdelah pelik sangat, tapi apa yang buat kami terkejut adalah ada orang yang tengok video lain sewaktu menonton TV (19%)! Tak juling ke mata tu?

Satu lagi jawapan yang tak terkejut sangat adalah ada orang tengok cerita sambil buang air besar (14%),mungkin tengok kat smartphone la kot. Inilah sebabnya korang tak usah la pegang je smartphone member, walaupun untuk hack Facebook sekalipun. Tak berbaloi.

3. Apa yang korang buat kalau time tengok TV dengan famili, keluar adegan geli-geleman?

Kecik-kecik dah pandai kapel, pelajaran entah ke mana. Gambar dari neatorama.com

Cerita yang kita tengok of course la bukan cerita tempatan je, tapi ada yang datang daripada Korea, Hollywood dan sebagainya. Cerita-cerita daripada luar ni ada sah-sah ada kemungkinan untuk babak-babak yang terlebih mesra. Kalau dorang tak menunjukkan aurat secara berlebihan (itupun selalunya akan kena blur/kena potong), mesti masih ada adegan bercumbu-cumbuan.

Jadi apa reaksi rakyat Malaysia bila adegan ni keluar? Kalau tengok sorang-sorang tu masing-masing punya tanggungjawablah, tapi macam mana ni bila babak ni keluar waktu tengok TV dengan famili? Daripada survey kami, 29% peratus tak ambik kisah pun, manakala 25% lagi pura-pura takde apa-apa yang berlaku.

Kami juga dapati yang orang berbahasa Melayu paling tak boleh tahan dengan adegan macam ni. Sebabnya hanya 24% daripada 766 orang berbahasa Melayu yang cakap dorang tak kisah, berbanding 37% daripada 459 orang yang berbahasa Inggeris.

Bagi yang kisah, ini muka masing-masing bila dengar mak nak masuk bilik.

Kalau korang jenis yang awkward, ini apa yang korang boleh buat mengikut survey ni:

  • 19% main dengan phone – jadi sediakan smartphone sepanjang masa
  • 18% tukar channel lain – pastikan remote sentiasa dekat dalam capaian
  • 4% pergi tandas – bagi alasan yang pundi kencing korang kecik

Tak pun sebelum tengok mana-mana filem atau cerita bersiri, korang boleh check site macam IMDB yang ada senaraikan babak-babak yang 18SX, baru rasa selamat sikit nak bagi anak-anak tengok cerita. Malah kat bahagian Parent’s Guide kat IMDB, dorang senaraikan sekali babak-babak yang terlalu ganas, yang ada alkohol/dadah/merokok, dan yang banyak mencarut.

4. Rakyat Malaysia paling suka tengok komedi, terutamanya orang Sabah!

Senyumlah dari hati, duniamu berseri.

Kami ada jugak tanya apa top 3 genre cerita yang dorang suka. Memang tak heranlah bila tempat pertama sampai ketiga adalah komedi (48%), aksi (45%) dan drama (28%)

Dan yang paling suka komedi adalah orang Sabah! Daripada 118 Sabahan yang jawab soalan ni, 67% pilih komedi. Cuba teka siapa yang berasal dari Sabah dan sangat femes? Hah soalan ni memang senang macam kacang sebab jawapannya adalah…

Abu Bakar Ellah! Gambar dari Photobucket.

Eh itu yang veteran, yang terbarunya pulak…

…tentulah Kumpulan Zero! Gambar dari Utusan.

Antara statistik lain yang menarik adalah:

  • Rakyat Malaysia paling kurang suka muzik dan sukan (kedua-duanya 4%)
  • Orang Kedah paling suka cerita aksi (64% daripada 121 orang)
  • Orang Kelantan paling suka cerita romantik (39% daripada 104 orang)

5. Makin ramai perempuan suka cerita pasal jenayah, makin ramai lelaki suka tengok animasi

Mula-mula sekali, biar kitorang nyatakan benda yang obvious. Lelaki suka tengok cerita aksi, dokumentari, perang dan sukan. Perempuan pulak suka tengok komedi, drama, kisah cintan-cintun, dan realiti TV.

Drama komedi romantik terbaru pasti meletop. Gambar dari Only in Malaysia.

Sekarang jom kita tengok benda yang tak berapa obvious pulak. Lebih banyak peratusan perempuan yang suka cerita jenayah (27%) berbanding lelaki (21%), sebaliknya lebih banyak peratusan lelaki yang suka animasi (26%) berbanding perempuan (20%)!

Siapa tak kenal penyiasat jenayah paling femes kan? Gambar dari Esquire.

Antara benda-benda lain yang kami jumpa:

  • Tak semua orang nak mengaku, tapi peratusan antara lelaki dan perempuan yang tengok cerita sambil melepaskan hajat di atas takhta adalah sama (14%)
  • Lebih ramai perempuan (17%) tengok cerita kat smartphone berbanding lelaki (12%)
  • Lebih ramai perempuan (20%) suka usha pelakon yang tampan jelita berbanding lelaki (12%)
  • Lebih ramai perempuan (>63%) rasa kekok bila ada adegan bercumbu-cumbuan depan famili berbanding lelaki (36%)
  • Lebih ramai lelaki (10%) sanggup korbankan masa dengan member demi cerita feveret dorang berbanding perempuan (7%); tapi lebih banyak peratusan perempuan (20%) sanggup korbankan masa bersenam berbanding lelaki (14%).

Tapi kalau korang memang jenis duduk atas kerusi tak pernah bersenam, itu bukanlah pengorbanan, tetapi tabiat namanya.

6. Kebanyakan orang yang tengok K-Drama adalah… yang cakap BM!

Eh silap Korea.

Budaya K-Pop, termasuklah cerita Korea memang meletop sekarang ni. Sebelum ni pun kami dah interview rakyat Malaysia yang suka tengok drama Korea, dan antara sebab-sebabnya adalah:

  • Nilai-nilai mereka yang lebih dekat kepada budaya Asia berbanding Hollywood.
  • Kebanyakan K-Drama ada satu musim je so senang nak tengok.
  • Ada banyak mini-series yang tamat selepas 2 hingga 24 episode je. Kan senang nak buat perancangan hidup kalau macam tu.

So antara rakyat Malaysia yang berbilang bahasa ni, rakyat yang berbahasa Malaysia lebih cenderung untuk tengok drama Korea (65% daripada 762 orang) berbanding yang berbahasa Inggeris (42% daripada 450 orang).

Memang orang yang berbahasa Melayu ni banyak minatnya. Sebelum zaman K-Drama ni pun kita ada peminat setia cerita dan lagu Hindustan walaupun tak faham sepatah pun apa yang dorang cakap, tak lupa jugak telenovela Mexico yang tak henti-henti zoom kat muka.

7. Orang kaya pun banyak tengok TV, tapi dengan cara yang sangat produktif

Kami buat perbandingan antara orang yang berpendapatan rendah (kurang RM3 ribu) dengan yang berpendapatan tinggi (lebih RM15 ribu). Orang yang cuma banyak pendapat tak dikira. Apa yang kami perasan adalah orang yang berpendapatan tinggi lagi efisien dengan masa dorang.

Bila habis tengok apa-apa rancangan bersiri, 69% daripada yang berpendapatan tinggi akan terus cari cerita lain, manakala 45% daripada yang berpendapatan rendah agak terkesan dengan cerita yang dorang dah tengok, dan cuba melihat dunia daripada sisi yang berbeza.

Tak pun korang duduk muhasabah diri bila sedar dah berapa jam yang korang dah habiskan. Gambar dari Tumblr.

Bila agaknya dorang tengok cerita? Kebanyakan orang biasanya tengok TV selepas kerja/kelas, hari minggu ataupun cuti panjang, tapi kami juga dapati 2% daripada orang yang berpendapatan rendah tengok TV waktu kelas/kerja, dan 7% waktu lunch. Uish time makan pun tak fokus.

Sebaliknya 19% daripada orang yang berpendapatan tinggi tengok TV sambil melepaskan hajat,dibandingkan dengan hanya 9% daripada yang berpendapatan rendah. Atau mungkinkah bila dah kaya sangat boleh install TV plasma dalam tandas?

Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Gambar dari memecenter.com

Antara perbezaan lain yang kami jumpa:

  • 21% daripada orang yang berpendapatan tinggi lagi suka tengok dokumentari berbanding 9% daripada orang berpendapatan rendah
  • 19% daripada orang berpendapatan rendah lagi suka tengok cerita cintan-cintun berbanding 7% daripada orang berpendapatan tinggi

Malah, 88% orang yang berpendapatan tinggi tidur lebih 6 jam sehari berbanding hanya 51% daripada orang yang berpendapatan rendah.

Rakyat Malaysia memang suka rancangan TV dorang

Kami juga ada tanya tentang berapa banyak episod dorang tengok berturut-turut? Ini apa yang kami dapat: 34% tengok 1-2 episod, 36% tengok 3-4 episod, 11% tengok 5-6 episod. Tapi yang paling pulun sekali adalah 18% yang tengok lebih daripada 7 episod sekaligus! Mak aih tak muntah darah ke.

Kadang-kadang tu, TV yang tengok korang.

Apa yang pasti, memang boleh kata rakyat Malaysia ni memang suka tengok rancangan kegemaran masing-masing. Iyelah walaupun dengan pelbagai bentuk hiburan yang kita ada sekarang ni, menonton TV masih lagi aktiviti yang paling senang dibuat kalau nak berehat. Malah ia antara satu-satunya aktiviti hiburan yang korang boleh enjoy bersama keluarga atau kawan-kawan. Tengok berita pukul 8 pun boleh, janji erat silaturrahim.

Sumber : soscili.my

11 bentuk ATM yang unik diseluruh Dunia.. No 8 tuh terbaik laa !!

Kalau mendengar kata ATM pasti kamu akan selalu teringat dengan uang. Apalagi ketika akhir bulan pas saldo ATM makin tipis. Hehe. Ya persepsi ATM yang ada di pikiran kita kemungkinan besar sama. Ada bilik berbentuk kotak dengan material kaca kemudian di dalamnya ada mesin ATM yang berisi uang. Standarnya memang demikian.

Tapi jangan dulu berasumsi kalau semua ATM memang dibuat dengan bentuk dan corak yang sama. Di berbagai belahan dunia ternyata banyak lho ATM ang bentuknya unik dan bikin kita heran juga saking anehnya. Ya udah deh daripada penasaran yuk simak aja ya fotonya satu-satu. Cuss.

Kalau capek berdiri, nggak apa-apa ya kalau sambil duduk lesehan. Biar santai gitu, apalagi kalau sambil makan ayam penyet. Wah cocok nih lesehan…

 

ATM tertinggi di dunia, berada di deretan puncak-puncak gunung di Pakistan. ATM ini berada di gunung bersalju dengan ketinggian 15.397 kaki. Wow tinggi bener. Pendaki gunung bisa ke ATM deh sekarang

Kalau ini bukan ATM tertinggi tapi ketinggian. Susah ambil duitnya. Ngakak sih ini

 

Nggak semua ATM itu harus dibangun biliknya. Bisa portabel kayak begini juga…

Waduh, ATM-nya kok jadi manual banget begini?

 

Dubai dan Abu Dhabi sebagai kota glamour nan kaya levelnya beda dengan rakyat jelata seperti kita. Mereka punya ATM berisi emas! Orang kaya bebas lah ya…

atm emas via www.theboudoirtravels.com

 

Ini unik banget sih. Mesin ATMnya berada di sebuah box kontainer. Bukannya malah serem nggak sih?

kok serem malahan ya via semua-tentang-dunia.blogspot.co.id

 

Nomernya ketuker ya, jangan salah lho. Udah dikasih catatan juga di mesinnya. Hehehe


nomernya kebalik via semua-tentang-dunia.blogspot.co.id

 

Kalau yang ini unik banget, ATM berbentuk peti harta karun. Masuk akal sih kalau secara filosofis, lucu deh…


peti harta karun via semua-tentang-dunia.blogspot.co.id

 

Nggak tahu deh mereka mau ambil duit atau antri sembako di ATM. Heran banget deh…


ini antri sembako ya? via semua-tentang-dunia.blogspot.co.id

 

Seberapa berbahayakah ATM di tempat ini sehingga harus ada kawalan dari anjing super serem ini? Ngeri juga ya


dikawal anjing via www.boredpanda.com

 

Bisa pecahkan kode ini agar bisa mengambil uang kamu. Yakin deh pasti langsung cari ATM lainnya. Nggak laku deh ATM ini


sulit banget rumusnya via semua-tentang-dunia.blogspot.co.id

Nah, bersyukurlah kamu tinggal di Indonesia. Nggak ada ATM aneh-aneh macam begitu. Butuh duit ya pengennya cepat ya. Nggak ribet kaya ambil uang di ATM-ATM di atas. Hehehe.

Sumber : hipwee.com