Kepada Pengguna Handphone Apple dan Xiaomi, Awas!Casing Anda Mungkin Mengandungi Bahan Toksik Berbahaya.

Kepada Pengguna Handphone Apple dan Xiaomi, Awas!Casing Anda Mungkin Mengandungi Bahan Toksik Berbahaya.

Korang mesti ada at least sorang kawan yang suka tukar casing handphone cantik-cantik, kan? Memang ramai orang yang suka tukar-tukar casing handphone ni sebenarnya. Tapi kalau korang salah seorang daripada jenis ni better fikir dua kali sebelum beli casing lepas ni.

Menurut AsiaOne, satu penyiasatan terbaru ni dedahkan yang ada beberapa jenama casing handphone sebenarnya mengandungi bahan bahaya! Persatuan Pengguna Shenzhen mendapati bahawa terdapat beberapa jenama besar yang menjual casing handphone ada toksik!

Casing jenama Apple dan  Xiaomi pun ada!
Persatuan ni dah jalankan ujian ke atas 30 casing handphone daripada 28 jenama termasuk Apple, Samsung, Huawei dan Xiaomi. Keputusan ujian ni menunjukkan yang lima jenama casing ada bahan bertoksik melebihi had yang dibenarkan.Huish, bahaya ni!
Beberapa brand casing dari jenama Apple dan Xiaomi yang dijual di website rasmi dorang di China antara model yang ada bahan berbahaya tu. Salah satu daripada jenama-jenama tu, Yuening ada guna serbuk berkilauan yang ada plumbun melebihi 1550 kali lebih daripada kandungan yang dibenarkan.


Persatuan tu guna beberapa peraturan dan kawalan macam untuk test bahan-bahan bahaya ni. Hasilnya, antara bahan-bahan bahaya yang dijumpai dalam casing tu adalah plumbun, polycyclic aromatic hydrocarbon dan plasticiser.
Bahan-bahan tersebut boleh menyebabkan kanser kulit, paru-paru, pundi kencing, hati dan juga kanser perut. Selain tu, bahan bahaya ni juga boleh sebabkan kecacatan reproduktif dan penurunan kesuburan.Dahsyatnya!

Xiaomi beri penjelasan
Lepas penyiasatan ni tersebar, Xiaomi tampil bagi penjelasan dan maklumkan yang peraturan yang diguna persatuan ni tak boleh diaplikasikan pada casing handphone. Ini adalah sebab ujian tu fokus kepada penggunaan dan penjagaan bagi kanak-kanak. Pihak Xiaomi jugak ada cakap yang dorang ada standard tersendiri untuk casingtelefon bimbit dorang.
Buat masa ni, masih belum dapat dipastikan sama ada masalah ni menjejaskan negara lain jugak ataupun tak. So korang lepas ni kalau nak beli casing handphone baru, hati-hati tau takut terbeli casing yang ada bahan berbahaya macam ni!

Sumber: Siakapkelisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *